Joan Sala i Ferrer "Serrallonga" - Ball d'en Serrallonga
114
page-template-default,page,page-id-114,bridge-core-2.9.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-28.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

L’any 1594 va néixer a la Sala de Sant Martí de Viladrau, mas senyorial fortificat, Joan Sala i Ferrer. Marxaria d’aquest indret, al peu del Montseny, el 1618 per casar-se amb Margarida, nascuda el 1601, la pubilla Serrallonga de Querós, a les Guilleries, i seria aquest casori el que donaria el renom al personatge. La família cal situar-la en l’àmbit social d’una pagesia benestant que quan avanci el segle patirà una greu crisi econòmica.

Així les coses, quatre anys després d’haver entrat per pubill a cal Serrallonga, en Joan ja ha iniciat la seva activitat delictiva, com alguns dels seus germans i germanastres, entre aquests qui havia acompanyat alguna vegada l’afamat Perot Rocaguinarda. Del matrimoni amb Margarida sobreviuran al bandoler cinc fills. Entre els fets destacats dels quals ens ha quedat documentació històrica hi ha un robatori, el 1623, a la masia del Saguer de Jafre. Vuit bandolers armats amb pedrenyals assalten el mas al vespre, quan els estadants són a punt de sopar.

La tardor del 1627 Joan Sala arreplega alguns components de la desfeta colla dels germans Margarit. Aquí comencen els anys centrals de la seva activitat com a bandoler, tot i que la colla sols actuava durant els mesos de primavera i estiu, i en entrar a la tardor es refugiaven en terres franceses. Els diversos esdeveniments de l’historial d’en Serrallonga, entre els quals hi ha la mort de dos comissaris reials, determinen que s’organitzi el sometent contra la quadrilla i que es produeixin enfrontaments prou durs.

Com a contrapartida, els bandolers són acollits per determinats senyors i també per pagesos i pastors de la zona. Sense aquests suports, que corresponen a interessos particulars d’uns i altres, l’activitat d’en Serrallonga i la seva quadrilla no hauria estat pas possible. En un d’aquests episodis, en concret prop de Sant Joan de les Abadesses, Joan Sala rapta Joana Massissa, vídua d’un moliner de Castelló d’Empúries, que serà qui l’acompanyarà a la colla i qui esdevindrà popular com a Joana de Torrelles.

Serrallonga_Joan_Sala
Martell_arma

Procés de Joan Serrallonga

 

Traslladat a Barcelona, Joan Sala va ser processat i torturat i va acabar a la forca després de patir turment. Va ser executat el 8 de gener de 1634. La crònica del Consell de Cent és prou explícita:

“…fonch la sentència de cent assots, axorellat, aportat ab carretó, atena-llat i fet quatre quartos, y lo cap posat en una de les torres del portal de Sant An-toni de la present ciutat.

Part del procés judicial contra el bandoler Joan Sala i Ferrer, Serrallonga, es troba a la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer, a Vilanova i la Geltrú, i és un dels pocs que es conserva.

mosso_camilo

Sóc un bloc de text. Feu clic al botó Edita per canviar aquest text. Lorem Ipsum és un text de farciment usat per la indústria de la tipografia i la impremta.